Zeleninová pizza

Každá pizza je len príklad toho ako si ju môžete doma vyrobiť. Sú to v podstate iba rôzne varianty. Návrhy a inšpirácia pre tých, ktorí preferujú domácu pizzu. Existuje mnoho receptov, ale každý je možné si pozmeniť a prispôsobiť vlastným chúťkam. Rovnako je to aj s týmto receptom. Ponúkame vám recept na zdravú pizzu, ale môžete si ju pozmeniť podľa seba.

těsto
 
Začať by sme mali najskôr surovinami potrebnými na prípravu cestíčka. Tu budeme potrebovať menej ingrediencií. Polohrubej múky bude treba 250 gramov. Ďalej sto gramov masla a jedno vajíčko. Kyslého mliečka si nalejeme do nádoby asi pol decilitra až jeden celý deciliter. Ešte budeme potrebovať jednu malú lyžičku kypriaceho prášku. Suroviny na cesto by sme teda mali mať pripravené a môžeme pokračovať surovinami, ktorými budeme plniť pizzu.
 
Nasledujúce suroviny sú iba možnosť a návrh na ingrediencie, ktoré sa na pizzu hodia. Pokojne môžete nejakú vyradiť alebo ju nahradiť inou. Potrebujeme 130 gramov zeleného hrášku a 160 gramov mrkvy. Použijeme tiež 40gramov karfiolu a 150 gramov rôzne farebných paprík. No a samozrejme paradajky nesmú chýbať. Tých si vezmeme dvesto gramov. Soľ a mleté čierne korenie môžu byť dobré na dochutenie. Sto gramov smotanového hermelínu a 40 gramov tvrdého syra dodajú tú správnu chuť. Ešte kečup, sušené oregano, olivový olej a strúčik pretlačeného cesnaku. Plus nejaký ten olej na potretie.

pizza
 
Môžeme prejsť na pečenie. V miske si premiešame múku s kypriacim práškom a vajíčkom. Tiež s maslom a soľou. Budeme prilievať kyslé mlieko tak aby nám vzniklo cesto, ktoré nebude lepiť. Už ho len vylejeme na formu a popicháme do neho vydličku. Dávajte  pozor aby nebolo príliš hrubé. Potrieme olejom, ktorý sme vopred zmiešali s pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Na cesto rozotrieme kečup a nakrájame si zeleninu, ktorú následne poukladáme na pizzu. Poukladáme plátky hermelínu, ktoré by mali byť tenké, pridáme soľ, posypeme sušeným oreganom a nastrúhame tvrdý syr na hrubšie kúsky. Rúru si necháme vopred vyhriať a ešte na záver potrieme okraje cesta olejom. Ostáva už len počkať kým sa pizza upečie a môžeme podávať.
 
Príprava je naozaj jednoduchá a tiež netrvá dlho pripraviť či už cesto alebo celú pizzu. No a chutí naozaj fantasticky!