Špalda je najstaršia obilnina na zemi. Na území Európy sa pestovala už pred viac ako 7 tisíc rokmi. Táto obilnina nie je nijako ovplyvnená človekom. Nebola nikdy šľachtená nie je geneticky upravovaná, vo svojej podstate je to čisto prírodná surovina. Vďaka tomu si zachovala veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré v inej, bežnej obilnine nenájdete.
Predchodca pšenice.
Špalda na pestovanie nie je vhodná – je vysoká, láme sa. Jej zrno je zrastené s plevou a v minulosti sa považovala práve preto za menej kvalitnú. Pravda je ale iná.
Už v minulosti sa špalda a pečivo zo špaldovej múky používalo na liečenie rôznych neduhov. Zlepšenie cirkulácie krvi, zlepšenie nálady, dodanie energie a vitality do organizmu,… špalde sa prisudzovalo mnoho liečivých schopností.
Vplyv špaldy na organizmus.
V tejto obilnine sa nachádza
– Estrogén – zabraňuje tvorbe hormonálne podmienených druhov rakoviny
– Lepok – špalda ho obsahuje veľa (cca 50%). Vďaka tomu je pečivo z nej dlhšie mäkké a čerstvé. Sú potvrdené prípady, kedy pečivo zo špaldovej múky mohli jesť aj ľudia, ktorý sa zo zdravotných dôvodov lepku vyhýbajú.
– Betakarotén a tiokyanát – tieto látky podporujú regeneráciu organizmu, zlepšujú jeho obranyschopnosť a zabraňujú prepuknutiu infekcií.
– Tuk – tuk v špalde sa v tele ukladá pomalšie než z iných obilnín. Veľká časť z nich sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú vysoký krvný tlak a upravujú hladinu cholesterolu.
– Vláknina – táto zložka sa zas postará o rýchlejšie dostavenie pocitu sýtosti. Vláknina v žalúdku vďaka tekutinám napučí, zväčší svoj objem a rýchlejšie zaplní žalúdok. Zároveň upraví trávenie a prečistí črevá.
– Vitamíny zo skupiny B – ochránia organizmus pred srdcovo-cievnymi chorobami, pomôžu vám s nespavosťou a dodajú vám energiu a vitalitu.
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie zaraďte do svojho jedálnička pečivo zo špaldy. Špaldové pečivo, špaldová múka, špaldové cestoviny, ale aj špaldová káva sú už bežným artiklom v obchodoch so zdravou výživou.