Máte ich radi – syrové korbáčiky


Typická slovenská pochúťka, ktorú pozná každý občan našej republiky. Syrové korbáčiky poznajú ale už aj za našimi hranicami. Ako by to vyzeralo, keby sme si našu obľúbenú pochúťku nevedeli urobiť aj doma. Nemusíme ich chodiť stále kupovať do obchodu.

sýr

Syrové korbáčiky
Nebudem Vás zavádzať, zo začiatku sa to veľmi na korbáčiky podobať nebude…a možno sa Vám po pár nezdaroch ani nebude chcieť pokračovať, ale nevzdávajte to. Získate prax a pôjde Vám to jedna radosť.
Na výrobu syrových korbáčikov toho nebudete veľa potrebovať.

Dobre vykysnutú hrudku kravského syru, vodu a soľ.
Nakrájajte syr na cca 2 cm hrubé pásiky a vložte do hrnca s teplou vodou. Voda by mala mať teplotu okolo 80°C. Najlepšie je túto teplotu stále udržiavať. V chladnej vode sa Vám syr neroztečie.
Syr sa za stáleho miešania začne vo vode topiť. Stále ho miešajte, snažte sa z neho vytlačiť všetok vzduch. Inak by Vám korbáčiky nevyšli. Ak si trúfate, môžete syr stláčať aj v rukách (pozor, je veľmi horúci) až kým nedostanete z neho jemnú hmotu bez hrudiek.

uzený sýr

Pripravte si misku so studenou vodou. Dajte do nej veľa soli.
Ako náhle získa syr túto konzistenciu začne sa ťahať. Nechajte syr v teplej vode a vyťahujte z neho nite. Nite hneď vkladajte do misky so studenou slanou vodou. Keď takto premeníte celý roztopený syr na nite vyberte ich zo studenej vody a omotajte okolo taniera, alebo lopára. Na jednej strane ich prerežte a dostanete zväzok nití.

Celý zväzok syrových nití namočte do slanej vody na pár minút. Ak nemáte radi slané korbáčiky tak tento krok môžete vynechať. Každému podľa jeho chuti.
Nakoniec urobte z nití korbáčiky, alebo uzlíky. Aký bude finálny výsledok záleží len a len na Vás.

kozí sýr

Ak sa Vám nedarí.
Ak sa Vám nedarí dostať kravskú hrudku do vláčnej konzistencie môže byť chyba v nej. Môže byť prekysnutá, alebo naopak, slabo vykysnutá. Z takéhoto syru korbáčiky nespravíte ani keby ste sa neviem ako snažili.